LinkedinInstagramContact
Eenmaal in de week kunnen mensen 'naar het Straatpastoraat toe' komen. Elke vrijdag worden in de Vincentius' Hof bij het Stadsklooster aan het Westeinde een viering en een maaltijd gehouden. Vanaf half vijf verzamelen mensen zich op het plein, want ook de onderlinge ontmoeting is voor veel aanwezigen erg belangrijk.
De viering (kerkdienst) begint om 16.45 uur in de prachtige St. Jozefkapel. Een van de straatpastors gaat voor en een enkele keer is er een gastvoorganger die bekend is met en bij de bezoekers. Het is een welkom uur van rust en bezinning in de chaos die het straatleven voor betrokkenen vaak met zich meebrengt. Naast Bijbellezing en korte uitleg, blijken vooral de gebeden, het aansteken van kaarsjes, de muziek en de onderlinge ontmoeting voor de deelnemers belangrijk. Vier vrijwillige pianisten verzorgen bij toerbeurt het muzikale gedeelte. De sfeer is laagdrempelig en vaak (gevraagd of ongevraagd) interactief. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van audiovisuele middelen. Gemiddeld zijn er zo'n 40 à 45 mensen aanwezig.
Na de viering is er elke week een warme maaltijd. Daarvoor sluit tegen 18 uur een tweede groep bezoekers aan, waardoor het totaal aantal aanwezigen meestal tussen de 100 en 120 ligt. Het streven is allereerst om hen een gezonde en voedzame driegangen-maaltijd te bieden. Voor velen is het een van de weinige of zelfs de enige 'normale' warme maaltijd van de week.
Maar bijna net zo belangrijk is het streven naar een 'huiskamersfeer' met een restaurantachtige bediening, waar mensen zich welkom en veilig voelen en waar bijzondere ontmoetingen plaats kunnen vinden.
De wekelijkse viering en de maaltijd op vrijdag vormen samen een ankerpunt in het werk. Voor de bezoekers vormen ze een rustpunt in een chaotische week, voor de pastors biedt het de mogelijkheid om het doorgaande contact met mensen te onderhouden en waar nodig of gewenst individuele afspraken te maken voor de komende week.
Voor viering en maaltijd kan men letterlijk elke vrijdag terecht bij het Straatpastoraat, dus 52 of 53 keer per jaar. Enkele keren is er een bijzondere maaltijd, zoals het kerstdiner en de zomerbarbecue in de prachtige kloostertuin. Een gewaardeerd 'extraatje' vormt de paasbrunch op Eerste of Tweede Paasdag.